استاندارد بین المللی مدیریت کیفیت – خاص صنایع نفت ، گاز ، پتروشیمی و صنایع مرتبط ISO TS 29001 : 2010
استاندارد iso ts 29001 که توسط کميته فني67 سازمان بين المللي استاندارد ISO/TC 67 با عنوان(Petroleum , Petrochemical and Natural Gas – QMS) انتشار يافت ، علاوه برکليه الزامات استاندارد ISO 9001:2000الزامات خاص صنايع نفت ، گاز و پتروشيمي را دارا ميباشد.
ازاهداف اصلي پياده سازي اين استاندارد ميتوان به ارائه آموزشهاي تخصصي لازم جهت کارکنان و پيمانکاران وکاهش ريسک و هزينه هاي عملياتي اشاره نمود.
امروزه دريافت گواهينامه استانداردISO/TS29001به يکي از الزامات شرکتهاي فعال در زمينه نفت ، گاز و پتروشيمي تبديل شده است.
نفت ، پتروشيمي و گاز طبيعي جزء بزرگترين ، مهمترين و سرمايه برترين صنايع جهان است که کوچکترين سهل انگاري در آن و يا کيفيت نامناسب تجهيزات ، قطعات ، نصب و يا خدمات پيمانکاري در اين صنايع علاوه بر تحميل ميلياردها دلار هزينه به سازمانها مي تواند به ايجاد خطرات ايمني و زيست محيطي غير قابل جبران يا بلند مدتي مانند آنچه براي سکوي نفت شرکت BP در خليج مکزيک رخ داد که علاوه بر خسارات بسيار سنگين زيست محيطي ، بيش از چهل ميليارد دلار هزينه به شرکت BP وارد کرد يا فاجعه زيست محيطي نشت نفت در آلسکا که هنوز عليرغم گذشت سال ها و صرف ميليارد ها دلار هزينه اثرات زيست محيطي آن پا برجاست و يا آنچه در آتش سوزي در چاه نفت ايران در مارون و يا چاه شماره 24 نفت شهر اتفاق افتاد بيانجامد.
لذا کميته فني ISO/TC 67 که وظيفه تدوين استاندارد هاي مواد ، تجهيزات و تاسيسات فراساحل صنايع نفت ، پتروشيمي و گاز طبيعي را به عهده دارد و تا سال 2010 بيش از 166 استاندارد مختلف را تدوين نموده و کشور ايران نيز از اعضاي اصلي آن مي باشد ، با توجه به اهميت اين صنايع و نياز مبرم به استاندارد هاي مديريت کيفيت اقدام به تدوين يک مشخصه فني Technical Specification بر اساس الزامات ISO 9001:2000 نمود و اين استاندارد با کد ISO/TS 29001 به نام صنايع نفت ، پتروشيمي و گاز طبيعي – سيستم مديريت کيفيت خاص بخش – الزامات سازمان هاي تامين کننده محصول و خدمت تدوين شد .
ISO/TS 29001 در سال 2003 براي اولين بار منتشر در سال 2007 دومين ويرايش و در سال 2010 سومين و آخرين ويرايش آن توسط ISO منتشر شد.
استاندارد ISO 29001 دقيقا از ساختار استاندارد ISO 9001 استفاده کرده و الزامات خاص اين صنايع به انتهاي هر بند استاندارد به نحو کاملا مشخصي اضافه شده .
این استاندارد برای سازمان های زیر کاربرد دارد :
1-توليد كنندگان مواد و تجهيزات صنعت نفت، گاز و پتروشيمي اعم از پايين دستي و بالا دستي.
2-تامين كنندگان خدمات براي صنعت نفت، گاز و پتروشيمي.
3-خريداران تجهيزات، مواد و خدمات.
4-پيمانكاران طراحي، احداث، ساخت، اجرا و نصب در صنعت نفت و گاز و پتروشيمي.
فوائد اجرا و استقرار سيستم :
1-ايجاد رويكرد نظام مند براي رهبري فعاليتها جهت كاهش ضايعات.
2-بهبود عملكرد شركت شامل كيفيت محصولات و خدمات.
3-بهبود مستمر.
4-رضايت مشتري.
5-كنترل و پايش موثر فرآيندها.
6-پيشگيري از خطا.
7-كاهش نوسانات و ضايعات در چرخه تامين و خصوصا” ارائه دهندگان خدمات.
8-همسويي و مطابقت با استانداردهاي بين المللي و ايجاد فرصت هايي براي پيشي گرفتن از ساير رقبا.